Snapselaug
Referater
Næste møde
Snapselitteratur
Snapseopskrifter
Forsiden
   
Almindelig Valnød
 Juglans regia

Valnød

Valnødden er et af de mest skattede "krydderier" til at sætte lidt fest og farver på en kryddersnaps, derfor vil der også blive brugt særlig meget plads på den her.

 

Der findes et utal af opskrifter på valnøddesnaps, de fleste tager udgangspunkt i halvmodne, grønne valnødder, der endnu er så bløde at man uden besvær kan skære gennem dem med en almindelig bordkniv. Helt generelt: Tag handsker på, gerne to par uden på hinanden valnødder afgiver et stof som sværter/ætser huden, det kan ikke vaskes af, men skal slides af, derfor handskerne. (Fås bl. a. ved benzinstanderne på de fleste tankstationer).
 

Alm. Valnøddesnaps: Fyld et glas op med valnødder skåret i kvarte, hæld din favoritsprit på og lad dem trække i 3-4 måneder. Filtrer og vent, gerne længe, de bliver kun bedre med tiden. Produktet er en ekstrakt, der skal fortyndes kraftigt - efter smag.

 

Man kan i øvrigt lave Valnøddesnaps hele året!
Køb nogle valnødder, knus dem let i en stor morter eller i et gammelt viskestykke med en hammer, fyld et glas eller en flaske godt halvt op, fyld op med vodka og lad hele herligheden trække 2-4 måneder (undlad at smage på ekstrakten, fyld 1/3 i et snapseglas, fyld op med vodka og smag). Når du synes den er ok, så filtrerer du gennem kaffefilter. Kan fortyndes og drikkes med det samme eller lagre i lang tid!

 

En alternativ valnøddesnaps kan fremstilles af det affald, der bliver til overs, når svigermor har mæsket sig med valnødder til jul. Sørg for at hun ikke blander skallerne med asken fra cerutterne. Skallerne fyldes på et glas, overhældes med favoritspritten og trækker så længe du har tålmodighed til. Smagen er meget i retning af den traditionelle valnøddesnaps, fremstillingen enklere, og slutproduktet, efter min mening, absolut på højde med den "traditionelle".

 

Original Liqueur de Noix: Høst nødderne før Sct. Hans, (i Frankrig) - her nok sent juli! Skær dem i kvarte, kom dem i et sylteglas, tilsæt 300 gram sukker og dæk med alkohol, tilsæt evt. en stang kanel. Stil glasset i solen, ryst det en gang imellem. Efter to - tre måneder, kan likøren filtreres og hældes på flasker. Juster med sukker og sprit, til smagen passer dig. Kan nydes straks, gerne afkølet, men vinder meget ved lagring.

 

Alternativ opskrift på Liqueur de Noix:
Tag ca. 20 friske, men modne valnødder uden svøb. Rasp skallerne og knus kernerne i en morter. (Besværligt, man kan lige så godt knuse det hele i en morter). Kom det hele i et stort glas, evt. 2-4 mindre, tilsæt 1 enkelt hel nellike, lidt reven citronskal og 1 stang kanel. Hæld det hele over med 2 liter 65% alkohol. Stil glasset lyst og ikke for koldt, lad det trække mindst 2 måneder, vend glasset forsigtigt et par gange om måneden. Hæld indholdet gennem en fin sigte, tilsæt 200 gram sukker per liter, og lad det trække yderligere 5-6 uger uden at vende glasset de sidste 2 uger! Filtrer gennem klæde eller kaffefilter. Hæld på flasker, og lad dem stå så længe du kan styre dig, gerne i mange år, derfor den store mængde.

 

Nocino eller Nocillo: 24. juni fejrer man Sct. Hans i Italien. Traditionen siger at netop denne dag skal man indsamle de grønne valnødder til Nocino eller som det hedder på neapolitansk: Nocillo. På grund af de klimatiske forskelle skal indsamlingen ske ultimo juli i Danmark.

For at lave den traditionelle Nocino skal man bruge følgende: 1 liter alkohol (her taler vi om 95-96%), 13 valnødder, 13 ristede kaffebønner, kryddernelliker, 1 lille stang kanel og en muskatnød (pas på der ikke kommer for meget i!!). Til sirup: ½ liter vand og 200 gram sukker.

Skær de grønne valnødder i kvarte (husk handsker) og kom dem i et passende glas, hæld alkoholen over, tilsæt de knuste kaffebønner, muskatnødden, nellikerne og kanelstangen. Luk glasset og lad det stå i solen 6 uger. Vend glasset et par gange om ugen, dette hjælper på processen. Hvis der er lidt luft i over væsken, vil iltningen farve det hele ret mørkt. Efter seks uger filtrerer man det hele gennem et kaffefilter eller et klæde. Nu koger du en sirup af ½ liter vand og 200 gram sukker, køler den af og tilsætter den til essensen. Lad det hele stå et køligt, mørkt sted i yderligere seks uger. Så, efter yderligere en filtrering for at fjerne uønskede partikler, er likøren klar til servering. Vinder ved ydeligere lagring! 

Vin de noix:
5 liter rødvin
1 liter 43% alkohol

24 Knuste valnødder (kan høstes hele efteråret, men det bliver sværere at knuse dem, jo senere det bliver)

1 stang god vanilje

1 stang kanel

  

Lad det hele stå i 40 dage, gerne i sollys.

  

Tilsæt 750 gram sukker, rør grundigt rundt og lad det hvile i tre dage.

  

Si, filtrer og tap på flasker. Fortræffelig "alternativ" gløg.

Baby valnødder: En af Norasvejs Snapselaugs meget dygtige medlemmer blev kommanderet (af sin i øvrigt meget søde kone) til at beskære deres valnøddetræ på et ikke videre godt tidspunkt. Nødderne var på størrelse med hasselnødder; hvad gør man så, når man står med en meget stor mængde babynødder, man prøver!!!

Resultatet var bare fantastisk - efter den sædvanlige trækketid, og nogle års lagring, den var bare SÅ god, så klem på venner, VALNØDDESNAPS kan laves hele året!!

Norasvej, 2920 Charlottenlund